The Secret of Monkey Island är en riktig klassiker inom peka-klicka-äventyrsgenren, som var som störst under 1990-talet. Lucasarts, eller Lucasfilm Games som de hette då, var under den här tiden den dominerande aktören i denna spelgenre och eftersom alla spel gjordes i spelmotorn SCUMM (Script Creation Utility for Maniac Mansion) såg de ungefär likadana ut. På den övre delen av skärmen visades spelvärlden, medan den undre tredjedelen bestod av inventariet och olika kommandon man kunde använda, såsom “Look at”, “Open”, “Use” för att därefter klicka på ett objekt i spelvärlden som man ville interagera med.

Skruvad humor

The Secret of Monkey Island släpptes i oktober 1990 till bland annat Amiga 500, som var den dominerande speldatorn på denna tid. Namnet på huvudkaraktären i spelet, Guybrush Threepwood, har även han anknytning till Amigan. Det sägs nämligen att hans namn kom till när utvecklarna satt och ritade honom i Deluxe Paint och sparade grafiken som en så kallad brush under namnet “guy”, vilket ledde till filnamnet guy.brush.

Den unge Guybrush har en högsta önskan i världen och det är att bli en pirat. För att lyckas med detta måste han först genomgå en rad tester för att bevisa att han har vad som krävs. Det var mycket tack vare den skruvade humorn i spelet som Monkey Island blev en succé. Tyvärr återspeglade den sig även i problemlösningen och pusslen i spelet kunde därför bitvis vara ganska ologiska, vilket ledde till att man istället satt och testade att använda alla objekt i inventariet på allt.