Mycket har skrivits om de positiva effekter tv- och datorspel kan ha på bland annat inlärningsförmågan och reaktionsförmågan. Men hur är det för dig som är egenföretagare? Vilka fördelar kan spelandet ha då? Faktiskt en hel del.

När, var och hur

För att få fördelarna med spelande gäller det förstås att det inte tar över dina jobbtider så att ingenting blir gjort. Jobbar du hemifrån är det lätt hänt att jobb och fritid blandas ihop. Därför är det bra att skilja dem åt genom att hitta ett coworking space i Stockholm där du kan fokusera på jobbet. Då kan spelandet bli en belöning till kvällar och helger.

Pauser är viktiga under arbetsdagen, och har du självdisciplin nog kan du rensa hjärnan med några minuters spelande. Använder du dig av ett coworking space i Stockholm kan du ta med en handhållen spelkonsol eller spela på din smartklocka eller mobilen, så länge du har hörlurar eller ljudet avstängt så att du inte stör andra som jobbar.

Positiva effekter från tv- och datorspel för egenföretagaren

Det finns flera sätt spelande kan hjälpa dig som är egenföretagare. Mycket beror förstås på vilka slags spel du spelar, men de flesta genrer har åtminstone några goda effekter.

Hantera ekonomi och resurser

Många spel, från RPG:er till förstapersonsskjutare, handlar i grund och botten om att hantera resurser. I en del spel, som Roller Coaster Tycoon, The Sims och vissa strategispel, är ekonomi ett viktigt inslag i spelet. Är du egenföretagare sköter du förmodligen din egen ekonomi, och kanske även resurser som material, och då är det här en bra förmåga att öva upp.

Planering och beslutsfattande

Att fatta beslut är en oerhört viktig del när du är din egen chef, och det kan vara skrämmande. Som tur är kan du träna på beslutsfattande genom spel i flera genrer, inte minst i spel med fokus på berättelser där du väljer till exempel mellan olika dialogalternativ.

Planering är en nära besläktad del som även den ingår i alla sorters spel. Strategispel är ett uppenbart exempel, men även när du exempelvis lägger upp en strategi för hur du ska besegra en fiende i Zelda eller förbereder dig inför ett svårt hopp i Super Mario.

Kreativitet och lateralt tänkande

Kreativitet är en underskattad förmåga för att lyckas som egenföretagare, och många spel låter dig få utlopp för din kreativitet. Men kreativt tänkande är minst lika viktigt. Många pusselspel och peka-och-klicka-spel övar upp det så kallade laterala tänkandet, där du är tvungen att så att säga tänka utanför boxen.

Slappna av och ha kul

Sist men inte minst är ju spelandet ett sätt att ha roligt och ta det lugnt. En anledning så god som någon att syssla med det efter en lång dag på jobbet.