Det är nog få gamers som har lyckats missa Skyrim, eller The Elder Scrolls V: Skyrim som den fullständiga titeln lyder. Spelet lanserades i november 2011 men spelas än idag flitigt runt om i världen. En del av förklaringen kan vara att det fortfarande inte har kommit något The Elder Scrolls VI. Skyrim har dessutom portats till en rad olika plattformar. Förutom PC finns spelet till Playstation 3, Xbox 360, Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och dessutom i en VR-version.

För dem som mot förmodan inte vet så är Skyrim ett actionrollspel med inslag av fantasy i medeltida miljöer. Man rör sig i en stor öppen värld som påminner mycket om klimatet här i Norden med karga och snöfyllda landskap. Eftersom världen är helt öppen kan man ta sig an spelets uppdrag i vilken ordning man själv önskar. Man behöver alltså inte följa spelets storyuppdrag rakt av om man inte känner för det. Det finns nämligen en rad små sidouppdrag man snabbt samlar på sig genom att gå omkring i de olika byarna och prata med människor man möter där.

Som i alla rollspel får man i början av spelet välja vilken typ av karaktär man vill spela som. Man kanske vill smyga sig på fienderna och skjuta dem med pilbåge på avstånd, eller så är man mer pang på rödbetan och satsar på styrka, tunga vapen och tjocka rustningar. Valet är ditt och det fina med Skyrim är att man kan byta inriktning under spelets gång, ifall man skulle känna att man är inne på fel spår. Ju mer man utför något i spelet desto bättre blir man på det, via de erfarenhetspoäng (XP) man samlar på sig.

Den drakfödde

Oavsett vilken typ av karaktär man väljer att spela som är man alltid “Dragonborn”, det vill säga en av få utvalda som har fötts med en drakes själ. Genom spelets gång kan man därför absorbera själar från de drakar man dräper och med hjälp av dessa kan man sedan låsa upp nya förmågor genom att lära sig ropa på drakarnas språk. Vissa av dessa rop gör att fienderna framför en slungas bakåt med våldsam kraft och ett annat rop gör att man kan framkalla ett åskoväder som gör att blixten slår ner i fienderna.

Det finns med andra ord en mängd olika kreativa sätt att ta kål på fienderna i spelet, om man inte nöjer sig med de vanliga fysiska vapnen. Magi är såklart också en stor del av spelet och med magins kraft kan man hela sig själv när man tagit skada, återuppväcka döda som slåss mot fienderna på ens sida och mycket annat. Fienderna består av allt från vanliga människor till troll, isbjörnar, drauger (levande döda), häxor, varulvar och vampyrer.

Skyrim är ett spel man kan plöja ner otroligt många timmar i och det finns ett stort omspelningsvärde i det eftersom man kan spela det på så många olika sätt.