Ett av de i särklass mest populära TV-spelen under 80-talet var Super Mario Bros till Nintendos 8-bitarskonsol NES. Problemet var att spelet var exklusivt för Nintendos gråa konsol. De som hade fått en Commodore 64 i julklapp av sina föräldrar, eller sparat ihop veckopengen till att köpa en själv, kunde därför inte spela detta spel på sin dator. Istället var det det snarlika spelet The Great Giana Sisters som gällde för alla med en C64.

Giana Sisters plockades dock snabbt bort från butikshyllorna och det ryktades att det berodde på att Nintendo hotade att stämma utvecklarna. På senare år har det kommit fram att så inte var fallet. Klart är dock att spelet var extremt likt Super Mario Bros på många sätt.

Med andra ord var det ett sidscrollande plattformsspel där man skulle ta sig från vänster till höger och plocka diamanter (istället för mynt som i Super Mario). Man plockar även upp en rad olika power-ups längs med banorna. Den första är en stor boll som gör att Giana får “punkfrisyr” och därefter kan slå sönder tegelbrickor genom att hoppa underifrån och slå huvudet i dem, likt i Super Mario. Andra power-ups gör att man till exempel kan skjuta fiender eller frysa tiden en kort stund.

Spelet alla C64-ägare hade

Trots att spelet inte såldes under särskilt lång tid hade alla med en C64 spelet ändå, eftersom det var så enkelt att kopiera spel av varandra med vanliga kassettband som spelen lagrades på. Musiken till Giana Sisters gjordes av tysken Chris Hühlsbeck, som senare även kom att komponera musiken till ett flertal Amigaspel, där Turrican 2 förmodligen är det mesta kända exemplet.

På senare år har det kommit ett antal nyversioner av Giana Sisters, bland annat Giana Sisters: Twisted Dreams till PC. Musiken i spelet är gjord av både originalkompositören Chris Hühlsbeck och det svenska SID-metalbandet Machinae Supremacy som flera år innan detta spel skapades hade gjort en hyllade metalcover av introlåten till just Giana Sisters.