Det förmodligen allra populäraste fightingspelet till Commodore 64 var International Karate från System 3 som släpptes 1986. System 3 gjorde sig kända under C64-eran för att skapa bland de bästa spelen på plattformen. Den över 11 minuter långa Japaninfluerade låten av Rob Hubbard gjorde också sitt för att sätta stämningen i spelet. Likaså de actionfilmsliknande ljudeffekterna när man får in en träff på motståndaren.

Spelet var kort och gott ett karatespel där det gällde att slå ner sin motståndare med hjälp av karatesparkar och slag. Motståndaren kunde antingen vara en datorstyrd spelare eller en kompis, ifall man kopplade in två joystickar samtidigt i C64:an. Man började alltid med vitt bälte och jobbade sig sedan uppåt ända tills man erhållit det eftertraktade svarta bältet.

Som vanligt i System 3-spel är grafiken imponerande och i International Karate har man kända landmärken i bakgrunden såsom operahuset i Sydney och frihetsgudinnan i New York.

Året efter släpptes International Karate+, oftast bara kallat IK+, som byggde vidare på ursprungsspelet. Nu kunde det vara tre karatekämpar på skärmen samtidigt och det gick att antingen spela ensam mot två datorstyrda spelare eller vara två människor mot en datorstyrd. IK+ innehöll även ny bakgrundsgrafik.