I dag blir datorerna bara mer och mer kraftiga. Det betyder att man kan spela i stort sett alla spel på dem. Men när det gäller datorspel är de faktiskt relativt indelade efter kön, mer än vad man faktiskt kan tro vid en första anblick. Man kan tro att alla spel är avsedda att kunna spelas av alla, och så är ofta fallet men trots det kan spelen ha vissa tendenser att riktas mot ett visst kön.

Typiska tjejspel

Det finns sajter online som säger sig erbjuda just tjejspel och där ser man främst spel som handlar om hästar, städning, barn och natur. Även när det gäller spel som säljs på CD eller spel som man köper online kan man se vissa tendenser till att spelen riktar sig mot ett visst kön. Rosa färg, söta djur och figurer, regnbågar, hästar, små bebisar och städredskap kan förekomma. Inte sällan är huvudpersonen i spelet också en ung tjej. En annan sorts tjejspel är spel som handlar om skönhet, smink och om att se söt ut.

Vad kan spelen leda till?

När det gäller datorspel kan de leda till en hel del olika konsekvenser. En del spel handlar om att ta bort orenheter i ansiktet och det kan leda till att flickor vill prova behandlingar som dermapen och det i sig kan vara positivt. Att ha ren hy är inget som skadar. En del andra spel handlar om att man ska slå ner människor för att tjäna pengar. Det är inte något som är fullt lika fredligt. Det finns de som menar att våldsamma spel kan leda till att barn i sin tur utvecklar våldsamma tendenser men några riktiga bevis finns inte för det.

Spel för killar

När det gäller spel som är mer riktade till killar kan man ofta se tuffa soldater, välmusklade män, svarta bakgrunder och häftiga detaljer. Vapen, lättklädda tjejer, bilar och teknik förekommer också. Generellt sett förekommer det också mer våld i de spel som är mer riktade till killar.

Könsdiskriminering

I vårt samhälle förekommer en del könsdiskriminering, det kan man inte bortse ifrån. Alla har inte samma lön, ledigheten för mammor och pappor är inte lika lång överallt och det finns också andra saker att titta närmare på. När det gäller datorspel finns det stora skillnader i spelens utformning och man kan inte bortse från att det kan påverka barn på olika sätt.

Könsuppdelningen och konsolspel

När det gäller konsolspel kan man ofta se att spelen har en inriktning mot sport, krig eller mot att slåss mot olika monster. Det finns inte lika många spel som handlar om att sminka sig eller om att ta hand om djur. På sätt och vis kan man alltså säga att konsolspelen inte har riktigt lika mycket könsuppdelning som datorspelen.