Det är kanske inte så många som känner till det här, men DICE, som ligger bakom den enormt populära spelserien Battlefield, började en gång i tiden med att göra flipperspel på hemdatorn Amiga under tidigt 90-tal. Deras första spel kom ut 1992 och hette Pinball Dreams, skapat av ett gäng unga män i Växjö som då kallade sig Digital Illusions.

Pinball Dreams var tekniskt imponerande för sin tid då kulan faktiskt rörde sig enligt fysikens lagar, vilket den inte hade gjort i tidigare datorspelsversioner av flipperspel. Bakom programmeringen av bollrutinerna låg Ulf Mandorff, som faktiskt bor kvar i Växjö än idag. Musiken komponerades av Olof Gustafsson och grafiken ritades av Markus Nyström. Eftersom Amigan bara hade en upplösning på 320 x 256 pixlar fick inte hela flipperbanan plats samtidigt på skärmen. Detta löstes genom att skärmen rullade vertikalt för att följa med bollens position.

Det fanns fyra olika flipperbord, eller banor, i spelet som alla hade sitt eget tema:

  • Ignition – kretsar kring rymdfärd och raketer
  • Steel Wheel – ånglok och järnvägar i gammal westernmiljö
  • Beat Box – musikindustrin
  • Nightmare – kyrkogårdstema med spöken och demoner

Pinball Fantasies

Efter succén med Pinball Dreams släpptes en uppföljare i form av Pinball Fantasies senare samma år. Det hade också fyra banor med olika teman:

  • Party – tivolitema med clowner, popcorn och berg- och dalbanor
  • Stones ‘N Bones – spöktema med mumier, dödskallar och liemannen
  • Speed Devils – snabba bilar och racing
  • Billion Dollar Gameshow – en fiktiv TV-show där man kan vinna pengar, bilar, båtar och annat

Pinball Illusions

Det sista officiella spelet i Pinball-trilogin var Pinball Illusions som släpptes 1995. Det krävde minst en Amiga 1200 för att kunna spelas, eftersom grafiken nu var i 256 färger istället för som tidigare 32. Pinball Illusions släpptes även till PC och hade i den versionen en extra bana med vikingatema.

Utöver dessa tre officiella spel släpptes även specialversioner såsom Pinball Dreams 2. Den var en renodlad PC-version och utvecklades inte av Digital Illusions utan av Spidersoft. Det innehöll banorna Neptune, Safari, Revenge of the Robot Warriors, och Stall Turn.

En annan fristående version var Pinball Mania som släpptes till PC 1995. Det baserades på Pinball Dreams men de ursprungliga utvecklarna var inte heller inblandade i detta spel då det gjordes av Spidersoft även det.

Spidersoft utvecklade också Pinball Builder som släpptes till PC 1996. Det är ett spel där man kan skapa sina egna flipperbanor, men det mottogs med låga betyg från flera av den tidens spelrecensenter.

Slutligen har vi Total Pinball 3D och som hörs på namnet har det 3D-grafik, vilket de tidigare spelen inte har. Inte heller detta fick dock särskilt höga betyg, så uppenbarligen var det svårt för den nya utvecklaren att hålla samma klass på flipperspelen som Digital Illusions.