Generation Zero är en förstapersonsskjutare som inte bara är svenskutvecklad utan dessutom äger rum i svenska miljöer under slutet av 1980-talet. Som svensk är man inte så bortskämd med detta och det blir mycket igenkänning av typiskt svenska saker som vägskyltar, röda hus med vita knutar och annat i spelet. För dem som växte upp under 80-talet blir igenkänningen extra stor då en nostalgifaktor dessutom tillkommer.

Skjutglada robotar

Spelet bygger på en postapokalyptisk handling där man finner sig strandad i den svenska skärgården och alla människor är mystiskt försvunna. Efterhand som man börjar utforska husen hittar man dock lappar och röstmeddelanden som gör att pusselbitarna om vad som har hänt börjar falla på plats. Tidigt in i spelet upptäcker man dessutom att man inte är ensam på skärgårdsöarna. Det är dock inga människor man stöter på utan en slags mördarrobotar som skjuter utan att fråga först.

Rent spelmekaniskt handlar det mest om att skjuta alla robotar man ser och man kan spela det antingen solo eller co-op med upp till tre medspelare. Spelet fick när det kom ett ganska svalt bemötande då många ansåg att det var ofärdigt och buggigt. I efterhand har det dock patchats av utvecklaren Avalanche, vilket till viss del har stillat kritiken.