Grand Theft Auto (GTA) är en spelserie till dator och spelkonsol som nog har undgått få, även dem som inte själva spelar då det till och med skrivits om det i Aftonbladet och andra vanliga dagstidningar. Spelet har bland annat slagit ett flertal världsrekord som en följd av den enorma försäljningssuccén. Den senaste delen i serien är GTA V som lanserades den 17 september 2013 till Xbox 360 och Playstation 3. PC-spelarna fick vänta i ett drygt år innan de hade möjlighet att spela det på sina datorer. Då hade spelet å andra sidan hunnit hottas upp en hel del med bättre grafik samt ett förstapersonsläge och det släpptes i samma veva även till de då nya konsolerna Playstation 4 och Xbox One.

Ett fiktivt Los Angeles

GTA-spelen brukar vara fristående historier som utspelar sig i nya städer med helt nya karaktärer varje gång och där är GTA V inget undantag. Det utspelar sig i Los Santos, som ligger i den påhittade delstaten San Andreas. Tydlig inspiration har dock hämtats från verklighetens Los Angeles och de södra delarna av Kalifornien. I spelet kan man återfinna flera kända landmärken, som Santa Monica Pier, Hollywoodskylten och Griffith Observatory. I spelet har de dock fått fiktiva namn, precis som märken på bilar och annat.

En nyhet i GTA V är att man kan spela som tre karaktärer parallellt, som man kan växla mellan i princip när som helst under spelets gång. Redan till GTA IV släpptes två DLC-paket med nya karaktärer, vars historier flätades samman med huvudkaraktärens och det var detta multikaraktärsupplägg utvecklaren Rockstar ville spinna vidare på i GTA V.

Spelet går, som vanligt i GTA-serien, ut på att begå en mängd brott och använda sig av både vapen och fordon för detta ändamål. Världen är helt öppen så man kan ta sig runt till de olika delarna på kartan i den ordning man själv önskar. Rockstar har lagt ner väldigt mycket arbete på att skapa detaljerade stadsmiljöer och man kan strosa omkring länge bara för att insupa atmosfären. Det går till och med att åka på sightseeing med en buss inne i Vinewood (GTA:s motsvarighet till Hollywood) för att se var kändisar bor.

En annan nyhet i GTA V är att man kan planera större kupper och utföra dessa på flera olika sätt. En stor del av GTA V är även GTA Online där man kan tävla mot andra GTA-spelare över internet och spendera virtuella pengar på bilar och annat.