Turrican 2 från 1991 är ett av de mest kända shoot ’em up-spelen till Commodores hemdator Amiga. Grafiken är mycket välgjord och framför allt minns nog många den trallvänliga intromusiken, skapad av Chris Hühlsbeck. Tack vare ett specialskrivet musikformat, kallat TFMX, hade han gjort det möjligt att spela sju stämmor samtidigt, trots att Amigans hårdvara egentligen var begränsad till endast fyra ljudkanaler.

Spelmekaniken är klassisk för denna typ av spel där man i princip ska skjuta allt som rör sig. Till sin hjälp har man bland annat ett standardvapen som gör att man kan skjuta 360 grader runt omkring sig. Man samlar dock även på sig en mängd olika uppgraderingar till sitt vapen, så kallade power-ups, som gör att man bland annat kan skjuta flera skott samtidigt. Man kan även förvandla sig till något som liknar en rullande sågklinga som dödar de flesta av de mindre fienderna som kommer i ens väg. I detta tillstånd är man även odödlig.

Som sig bör i klassiska 16-bitarsspel möter man även bossar med jämna mellanrum och det gäller att lära sig deras rörelsemönster för att lyckas besegra dem. Inte sällan har dessa bossar en svag punkt där man måste skjuta, medan de tål hur många skott som helst på de övriga ställena av kroppen.