Ett av de i särklass mest populära och ihågkomna spelen till hemdatorn Commodore 64 var The Last Ninja som kom ut 1987. Det här var i en tid då ninjor var väldigt populära på film och det bidrog säkerligen till spelets popularitet. Spelet utvecklades av System 3 som var kända för att utveckla riktigt högkvalitativa spel till Commodore 64. Bland annat låg de även bakom spel som International Karate, Myth och Bangkok Knights.

I spelet axlar man rollen som Armakuni, den siste ninjan, och tar sig fram i en väldigt japansk värld fylld av faror. Till sin hjälp har man typiska “ninjavapen” såsom katana, nunchaku, shurikens, rökbomber med mera. Det är förmodligen mycket tack vare den ikoniska musiken, komponerad av Ben Daglish, som många minns spelet än idag. Det har gjorts otaliga remixer av låten.

The Last Ninja hade inte bara bra musik utan för sin tid också avancerad grafik. Spelet använde sig av en specialutvecklad spelmotor som kunde rita upp detaljrika världar i ett isometriskt perspektiv.

Fick två uppföljare

Det kom även en uppföljare året efter i form av Last Ninja 2: Back with a Vengeance. Där används samma spelmotor men musiken komponerades denna gång av Matt Gray. Denna gång utspelar sig spelet i New York och tar vid där händelserna slutade i det första spelet. Även detta spel blev en stor succé och uppges ha sålt i 5,5 miljoner exemplar enbart på Commodore 64, vilket innebar att ungefär var fjärde C64-ägare köpte ett exemplar av spelet.

Det tredje och sista spelet, Last Ninja 3, släpptes 1991 och fick även det höga betyg. Det sålde dock “bara” i cirka tre miljoner exemplar. 1990 släpptes även Last Ninja Remix som var en lite omgjord version av Last Ninja 2 med ny musik, nytt intro och lite omgjord grafik.